Sushi to jedna z najbardziej znanych na świecie potraw japońskich, która wszystkim kojarzy się z tym, że do jej spożywania wykorzystuje się pałeczki. Te nietypowe sztućce kojarzą nam się zarówno z kuchnią japońską, jak i chińską, warto jednak wiedzieć, że jeden i drugi rodzaj różni się od siebie pewnymi elementami.
Poniżej przedstawiamy różnice pomiędzy typowymi pałeczkami japońskimi a tymi, stosowanymi w Chinach:
Znasz już różnice pomiędzy pałeczkami chińskimi i japońskimi. Wraz z przygotowanym sushi otrzymasz pałeczki japońskie, a więc takie z ostrym zakończeniem. Wiesz już, jak wyglądają, w następnym akapicie nauczysz się, jak je prawidłowo trzymać.
Nauka korzystania z pałeczek do sushi może zająć trochę czasu, jednak warto się tego nauczyć, zwłaszcza jeżeli lubimy tę japońską potrawę i mamy zamiar spożywać ją regularnie.
Chcąc nauczyć się, jak trzymać pałeczki do sushi, można skorzystać z poniższych wskazówek:
● Ustaw jedną pałeczkę na kciuku, tak aby końce były na równi z kciukiem, a reszta pałeczki była skierowana w dół i opierała się na palcu serdecznym.
● Trzymaj drugą pałeczkę pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym, tak aby końce były na równi z palcem wskazującym, a reszta pałeczki była skierowana w górę i opierała się na palcu serdecznym.
● Trzymaj pałeczki luźno, niezbyt mocno, ale też nie za luźno, tak abyś mógł nimi swobodnie manewrować.
● Upewnij się, że pałeczki są ustawione równo i nie krzyżują się na żadnym etapie trzymania ich.
Istnieje kilka czynności, których pałeczkami nie powinno się robić, a mianowicie:
● krzyżować pałeczek;
● trzeć jedną pałeczkę o drugą;
● kierować pałeczki w stronę drugiej osoby;
● wymachiwać pałeczkami;
● wbijać pałeczek w jedzenie;
● mieszać zupy pałeczkami.
Japończycy dużą wagę przywiązują zarówno do techniki spożywania posiłków, jak i do etykiety.
Znając zasady dobrego zachowania, nie trzeba martwić się o to, że źle wypadniemy podczas spożywania posiłku w restauracji. Warto pamiętać również o tym, że w momencie, gdy przerywamy jedzenie, pałeczek nie powinniśmy odkładać na stół, a ułożyć je na specjalnej podstawce, na której zostały umieszczone przed podaniem posiłku.