Jakie sushi na początek?

Sushi to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i lubianych potraw kuchni japońskiej, która zdobyła popularność na całym świecie. Ten delikatny i elegancki przysmak składający się z ryżu, ryb i innych składników, może wydawać się nieco onieśmielający dla nowicjuszy, jednak z czasem trudno się  mu oprzeć.

Sięgając po swoje pierwsze sushi warto wiedzieć, od jakich smaków i składników rozpocząć przygodę z kuchnią japońską. Znalezienie odpowiedniego miejsca na pierwsze doświadczenie z sushi jest równie ważne, jak sięgnięcie po odpowiednie rolki. Do jakiego sushi zacząć?

Dobre sushi na dobry początek

Świat sushi jest niezwykle różnorodny. Oferuje bogactwo smaków, form i tekstur. Dla osób, które nie miały wcześniej styczności z kuchnią japońską może to być nieco przytłaczające, zwłaszcza że dorastając w kulturze europejskiej nie przywykliśmy do jedzenia surowych ryb i charakterystycznego smaku owoców morza.

Najlepszą propozycją na początek są maki. Maki sushi to rolki, które są prawdopodobnie najczęściej kojarzone z sushi. Składają się z warstwy nori (suszone wodorosty), ryżu i różnorodnych dodatków. Zależnie od wariacji i interpretacji wewnątrz maków możemy znaleźć surowe ryby, owoce morza, warzywa, a nawet owoce.

sushi set

Maki – Po, które sięgnąć w pierwszej kolejności?

To po jakie maki sięgniemy powinno zależeć przede wszystkim od tego, do jakich smaków jesteśmy przyzwyczajeni i na jakie smaki jesteśmy gotowi. Jak już wspomnieliśmy w wewnątrz maków możemy znaleźć całe mnóstwo różnorodnych dodatków. Warianty europejskie serwuje się nawet z pieczonym kurczakiem. Jeśli więc nigdy nie jedliśmy surowej ryby i nie jesteśmy gotowi na jej smak, ani teksturę, swoją przygodę z sushi warto rozpocząć od pieczonych lub marynowanych dodatków – pieczonego kurczaka, ryby, krewetek, tuńczyka z puszki.

Alternatywą mogą być dodatki, które standardowo spożywamy w wersji „na surowo” jak na przykład paluszki krabowe surimi. Oczywiście smakosze tradycyjnego sushi uznają, że takie maki to nie sushi, a jedynie wariacja na temat. Nie zrażajmy się ich opinią i próbujmy poszerzać nasz wachlarz smaków stopniowo. A co jeśli chcemy skoczyć od razu na głęboką wodę?

Sushi dla smakoszy

Maki – we wszystkich swoich rodzajach, a więc hosomaki, futomaki i uramaki – to najbardziej klasyczna, a zarazem wszechstronna odmiana sushi oferowana przez kuchnię japońską. Smakosze chętnie sięgają po maki z surową rybą, kawiorem lub innymi owocami morza. Alternatywą dla maków może być nigiri.

Nigiri to prosty, ale elegancki rodzaj sushi, który składa się z kawałka surowej ryby (lub innego składnika) położonego na kęsie ryżu. Ze względu na dobór składników nigiri daje nam nieco lepsze zrozumienie tego, jakich smaków i tekstur powinniśmy się spodziewać w tradycyjnym sushi. Jednocześnie samo w sobie jest bardzo delikatne, a przez to dobre na początek przygody z kuchnią Kraju Kwitnącej Wiśni.

Chcesz rozpocząć swoją przygodę z sushi? Zapraszamy do MizumiSushi. W naszym menu znajdziesz najlepsze sushi w Warszawie.