Sushi a sashimi – czym się różnią?

Kuchnia japońska jest znana na całym świecie ze swoich wyjątkowych smaków, świeżości składników i pięknych prezentacji potraw. Wśród najbardziej znanych dań japońskich, które wielu ludzi często myli, są sushi i sashimi.

Choć obie te potrawy są przygotowywane z surowej ryby lub owoców morza, różnią się one od siebie pod wieloma względami, zarówno w zakresie przygotowania, jak i w smaku. Przyjrzyjmy się głównym różnicom pomiędzy sushi a sashimi.

Sushi – charakterystyka

Sushi to jedno z najbardziej znanych dań japońskich na całym świecie. Składa się z ugotowanego ryżu, który jest mieszany z octem ryżowym, cukrem i solą, dzięki temu staje się on odpowiednio klejący i aromatyczny. Na ryżu kładzie się różne rodzaje składników, takie jak np.:

  • surowa ryba;
  • marynowane warzywa;
  • owoce morza;
  • jajka;
  • grzyby;
sushi

Całość jest owinięta w nori (wodorosty) i krojona na kawałki lub podawana w formie małych kulek ryżu zwanych nigiri. Sushi często jest podawane z dodatkowymi składnikami, takimi jak wasabi (ostry sos chrzanowy), marynowany imbir (gari) czy sos sojowy. Istnieje wiele różnych rodzajów sushi, jest zwykle bardzo kreatywną i zróżnicowaną potrawą, zależnie od regionu Japonii i preferencji kucharzy. Sushi jest znane nie tylko ze smaku, ale także z estetycznego wyglądu. Sushi masterzy starają się tworzyć piękne i kreatywne kompozycje, co sprawia, że jedzenie staje się wizualnym doznaniem.

Sashimi – najważniejsze kwestie

Sashimi to zupełnie inna potrawa niż sushi.  Główną różnicą między sushi a sashimi jest to, że sashimi to surowa ryba lub owoce morza, jednak bez ryżu. Surowa ryba czy owoce morza w sashimi są starannie przygotowywane i krojone na cienkie plasterki. Najczęściej są to:

  • owoce morza, to np. ośmiornice, krewetki czy małże;
  • ryby takie jak np. tuńczyk, łosoś czy makrela.

Nie zawiera ryżu, alg nori ani innych tego typu dodatków, charakterystycznych dla sushi. Sashimi jest zazwyczaj podawane z marynatą imbirową, wasabi i sosami sojowymi, ale nie zawiera ryżu ani nori. Te dodatki są subtelniejsze niż w przypadku sushi, aby podkreślić naturalny smak surowej ryby. Sashimi to prawdziwy test jakości składników, ponieważ smak i tekstura surowej ryby są kluczowe.

Różnica między sushi a sashimi polega więc na tym, że sushi to danie, w którym surowa ryba jest podawana na ryżu z różnymi innymi składnikami, podczas gdy sashimi to surowa ryba lub owoce morza podawane bez ryżu. Sashimi zatem jest potrawą, która skupia się na samym smaku ryby, podczas gdy sushi jest bardziej zróżnicowane pod względem składników i smaków. Obydwa dania są niezwykle smaczne i zdrowe i zasługują na spróbowanie, więc nie krępuj się zamówić jedno i drugie, aby odkryć bogactwo smaków kuchni japońskiej.